Studielitteratur

StudielitteraturStudielitteratur är en stor kostnad för många studenter och det gäller att planera lite om man skall få maximalt utbyte av sina böcker, eller i vissa fall om man ens skall få tag på böckerna då de kan bli slutsålda.

Prioritera

All litteratur är inte obligatorisk i kurserna och i vissa fall används den inte särskilt mycket under kursens gång. Det är alltid bra att höra sig för bland tidigare kursdeltagare (och även läraren) för att ta reda på i vilken ordning böckerna bör prioriteras och om man måste ha den senaste utgåvan.

Låna

Vid kortare kurser eller kurser där endast ett visst kapitel ur en bok behandlas kan det vara riktigt bra att låna sina böcker. Här gäller det att vara ute i god tid då det alltid är flera som har samma idé och för att få tag på boken gäller det att stå först på bokningslistan. Tänk också på att det på samma univsersitet kan finnas flera olika bibliotek och glöm inte bort stadsbiblioteket. Kolla upp hur långt i förväg en bok kan bokas och hur lång lånetiden är!

Böcker kan med fördel även lånas av studiekompisar, oftast mycket bättre än att låna från biblioteket men det är inte alltid man känner rätt folk för just den kursen man tänker läsa.

Köp begagnade

Begagnade böcker brukar vara både billiga och i bra skick. Kolla bara att det är rätt utgåva av boken, i vissa kurser är detta viktigt, i andra inte. Böcker kan hittas på blocket, diverse studieportaler och flera lärosäten har egna anslagstavlor för studielitteratur.

Köp på nätet

Näthandel är oftast billigast, även vid bokhandel. Att få böckerna hemskickade och slippa gå i butiker kan vara skönt det med!

Sälj!

Om inte boken dyker upp i kommande kurser kan den säljas, en begagnat inköpt bok kan man ofta gå plus minus noll på. Det är oftast en bit kvar till nästa kursstart men håll utkik på när nästa kull ska läsa så kan du lägga ut annonsen lagom i förväg.

Länkar

Libris – sök böcker i svenska bibliotek.

Blocket – Sveriges mesta annonsplats har en plats för litteratur med.

Kurslitteratur – Sök begagnat.

Share

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>