Knut Knutsons bästa spartips på resan

Knut Knutson kanske är mest känd som antikvitetsexpert genom det populära TV-programmet Antikrundan. Nu har han även blivit känd som ”supersparare”. Detta genom att både Dagens Industri och Expressen valt att göra reportage kring hans sparande. ”Det är kanske lite Kamprad-varning” säger han själv.

Knut Knutson älskar att söka antikviteter över hela landet. Det har även resulterat i att han fått vara försiktig med reskassan så att den ska kunna räcka länge. Mannen som tidigare mest varit känd för att vara antikexpert har nu presenterats i flera tidningar som duktig på sparande. Han själv säger att han har samma livsfilosofi som Ingvar Kamprad dvs. ”en krona är en krona”.

Hans främsta sparknep på resan är att hålla nere på bensinkostnaden. Genom att jämföra priser hos olika bolag går det att få ner priset en hel del och Knutson berättar att det för honom blivit lite av en sport att hitta så lågt pris som möjligt. Vilken bensinstation han föredrar? Ingo.

Han tipsar även om att försöka bo billigt men samtidigt vill han ha bekvämligheten som finns på hotell. Att däremot betala över 1000kr för en natt anser han vara för mycket. Ofta hittar han hotell kring 600-700 kr och tycker att hotell med priser långt över 1000 kr bör undvikas.

Fakta – Pressa kostnaderna

Precis som Knutson påpekar är det viktigt att hålla nere både transport och boendekostnaderna på resan. Det är de två stora poster som i annat fall kan bli mycket stora. Det går däremot att spara på flera punkter:

Boende: Jämför priser på vandrarhem, B&B och billiga hotell. Att bo via Airbnb är även betydligt billigare än traditionellt boende. Ska du åka längre sträcka kan det vara värt att boka sovplats på tåget för att därigenom sova under färden. Ofta är det billigare att bo i utkanten av staden och åka in till city på dagarna.

Transport: Både flyg- och tågbiljetter varierar i pris över tid. Generellt gäller det att vara ute i god tid för att få de bästa priserna. De som kör bil kan jämföra priser hos flera automatstationer samt betala med bensinkort för att få återbäring.

Flygbiljetter: Pressa kostnaden genom att resa måndag-torsdag och sök avgångar från mindre flygplatser.

Mat: Försök i möjligaste mån laga maten själv. Här finns en fördel att bo i lägenhetshotell eller vandrarhem med kokmöjlighet. Med termos och mattermos kan mat och dryck hållas varm/kall flera timmar. För att hålla nere kostnaden på restauranger bör de mest centrala restaurangerna undvikas. Är det en turiststad brukar det vara stor prisskillnad mellan restauranger på turiststråket mot de utanför.

Kortavgifter utomlands: Vid utlandsresan är det viktig att se över vilka kort som kommer att användas på resan. En del kort medför både uttagsavgift och valutapåslag. Detta medan andra inte har dessa avgifter. I vissa länder tas en generell avgift ut på samtliga kortbetalningar. I detta fall kan det vara bättre att betala kontant. Man kan även använda sig av en låneförmedlare som Consector som samlar dina krediter till en kredit med lägre ränta.

Telefon: Ring via Wifi (Skype, Wiber) eller köp ett lokalt telefonkort för att hålla nere samtalskostnaderna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *