Snusbolag och tobak i allmänhet – ska man investera?

Snus har varit en del av Sveriges hem sedan tidigt 1900-tal och för lite mindre än ett decennium sedan var det en miljon människor som snusade i landet och företag som Nordic Snus har varit med på bollen länge. Men med tobakslagar som strängs till och priser som stiger, måste man tänka efter – ska man börja/fortsätta investera i snusbolagen?

David vs Goliath

Swedish Match har alltid velat, och lyckats, vara visionen av premiumsnus. På grund av de höjda skatterna för tobak är det dock rimligt att kunder kan tänka sig gå ifrån dessa klassiska namn inom industrin för att hitta ett billigare alternativ.

Cigaretter minskar i världen och allt fler människor börjar inse hälsorisken med denna form av tobak. Men är vår civilisation verkligen redo att gå ifrån tobak i sin helhet? Nej, i alla fall inte nikotinet. Detta uppmärksammas av den internationella marknaden och de försöker få sina händer in i snusmarknaden. I USA ser man att företag som Camel säljer billiga alternativ till rökare, varav ett är snus.

De som snusar billigare märken står för halva snusandet i Sverige, men Swedish Match har ändå ⅓ av den marknaden.

Vad ska jag lägga mina pengar på?

Det är alltid svårt att veta vad som kommer hända med tobaksmarknaden. Ena sekunden tror man att den dör ut, sen kommer vaporizers och blir den populäraste trenden samt skapar en helt ny marknad. Sättet vi säljer traditionell tobak på är nog inte relevant länge till.

Ena sidan av myntet pekar på att investera i tobak och teknik, samtidigt som man håller sig borta från klassiska tobaksföretag. Medan andra sidan visar att Nordic Snus och Swedish Match tar över tobaksmarknaden med snus i stället för cigaretter och andra former av tobaksprodukter.

I slutändan är det rimligast att investera i det du gillar och tror på. Genom att djupdyka i dessa företag kan man se informationen man behöver för att göra rätt beslut. Idéen att Sverige skulle bli tobaksfri är långt ifrån klar och människor kommer alltid vilja ha nikotin. När det kommer till snus ska man hålla koll på de mindre märkena och titta vilka trender de skapar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *